مواد لازم جهت درست کردن آش دوغ

  • برنج 1 پیمانه
  • تخم مرغ 1 عدد
  • ماست ترش 2 کیلو
  • نخود 1 پیمانه و نیم
  • گوشت چرخ کرده 200 گرم
  • پیاز رنده شده 1 عدد
  • آب 2 الی 2 و نیم لیتر
  • سبزی آش پاک شده  نیم کیلو
  • سیر یک بوته خرد شده
  • نمک به میزان لازم

طرز تهیه کامل آش دوغ اردبیلی

مواد آش دوغآش دوغ

آش دوغ

مواد لازم آش دوغ و طرز تهیه آن

ابتدا نخود را از چند ساعت قبل با آب گرم خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود و سپس بپزید.

طرز تهیه آش دوغ خوشمزه

آموزش درست کردن آش دوغی فوق العاده خوش طعم

مرحله به مرحله درست کردن آش دوغ

در داخل یک قابمله نسبتا بزرگ برنج شسته شده را به همراه یک عدد تخم مرغ و ماست میریزیم و خوب هم میزنیم تا مخلوط شوند. باید به آرامی هم بزنید تا ماست نبرد و گوله گوله نشود. سپس آب را اضافه میکنیم و روی حرارت گاز قرار میدهیم و مدام هم میزنیم تا زمانی که دوغ بجوشد. و بعد از جوش آمدن به مدت 1 الی 2 دقیقه هم بزنید.

آش دوغ ساده

طرز تهیه آش دوغ به سبک اردبیلی ها

ولی بعد از آن نیازی نیست به هم زدن ادامه دهید.ولی قبل از آن باید حتما بدون توقف مدام هم بزنید تا دوغ بریده نشود. حرارت شعله را کم کنید تا دوغ به آرامی بجوشد. نخود پخته شده را اضافه کنید تا در کنار بقیه مواد بجوشد . احتیاجی نیست در ظرف را ببندید.

آموزش درست کردن آش دوغ

طعم بی نظیر و فوق العاده معرکه آش دوغ اردبیلی با این طرز تهیه

در این فاصله گوشت چرخ کرده را به همراه پیاز رنده شده و کمی نمک به صورت توپ های قلقلی به اندازه یک فندق در میاوریم و در داخل آش میریزیم. به اندازه 1 دقیقه بعد از اضافه کردن گوشت ها آش را هم نمیزنیم تا گوشت خودش را بگیرد و بعد به آرامی مواد آش را هم میزنیم.

مرحله به مرحله با آش دوغ

مرحله به مرحله با درست کردن آش دوغ

بعد از 5 تا 6 دقیقه پختن گوشت قلقلی ها ،یعنی زمانی که گوشت ها به سطح بالا ی قابلمه آمدند سیر را اضافه میکنیم . بعد از 1 دقیقه ترکیب سیر با بقیه مواد آش سبزی آش را اضافه میکنیم .و هم میزنیم . رنگ این آش باید سفید باشد و اگر از سبزی فریزری استفاده کنید آش شما این رنگ را نخواهد داشت .در ضمن سایز سبزی ها هم نباید زیاد درشت و یا ریز باشد.

توجه :

سبزی ها باید گشنیز - شوید - تره - چند برگ نعناع تازه - قسمت سبز پیازچه ) باشند.

تزیین آش دوغ

آموزش غذاهای ایرانی - آش دوغ اردبیلی

حرارت زیر قابلمه را کم نگه دارید تا سبزی ها به آرامی بجوشند و بپزند .وقتی سبزی آش به جوش آمد نمک را هم اضافه میکنیم . همچنین بعد از به جوش آمدن سبزی ها آش بعد از مدت زمان 20 دقیقه آماده سرو میشود و میتوانید از خوردن این آش خوش عطر و لذیذ لذت ببرید.

آش دوغ محلی

اصول درست کردن آش دوغ اردبیلی

نکاتی برای خوشمزه تر کردن آش دوغ اردبیلی

  1. در صورتی که بوی سیر را نمی پسندید می توانید آن را حذف کنید.
  2. سبزی اصلی آش تره و گشنیز است و برگ سیر یا اسفناج را در صورت تمایل اضافه کنید.
  3. رنگ آش دوغ اردبیلی سفید است و بهتر است در این آش از ادویه های رنگی استفاده نکنید. با این حال می توانید بسته به ذایقه خود و خانواده تان مقداری ادویه زردچوبه به این آش اضافه کنید که البته این کار هم رنگ و هم تا حدودی طعم آش دوغ را تغییر می دهد و شکل سنتی و اصیل آن از بین می رود.
  4. سبزی آش دوغ از سبزی های مختلف تشکیل می شود (سیر تازه و برگ سبز آن، گشنیز، تره، نعناع  و کمی شوید).
  5. در صورت استفاده از سیر خشک آن را با نمک بکوبید و له کنید؛ یا ریز خرد کرده و با سبزی ها به آش اضافه کنید.
  6. به جای ماست می توانید از دوغ محلی نیز برای آش استفاده کنید که اگر کمی ترش باشد برای آش مناسب می باشد.
  7. از برنج ایرانی برای پخت آش استفاده کنید چون هم عطر بهتری دارد و هم زودتر پخته می شود.
  8. از خرده برنج جدا شده از برنج ها که کنار گذاشته اید نیز می توانید استفاده کنید.
  9. به جای برنج از بلغور پخته شده به همان میزان نیز می توانید استفاده کنید.
  10. به دلیل آن که آش به هم زدن زیاد نیاز دارد بهتر است از قابلمه تفلون استفاده نکنید
  11. در دستور فوق می توانید نخود را حذف کنید و یا همراه با نخود یا بدون آن از یک پیمانه لپه یا لوبیای پخته (لوبیا چیتی یا چشم بلبلی) استفاده کنید که بسته به سلیقه و ذائقه افراد دارد.
  12. هم زدن آش و استفاده از تخم مرغ برای نبریدن دوغ و یا ماست می باشد.
  13. تعداد تخم مرغ بسته به اندازه ی تخم مرغ می باشد که ریز یا درشت باشد. در اکثر موارد یک تخم مرغ کافی می باشد.
  14. گوشت آش را هر چه ریزتر کوفته ریزه کنید آش زیباتر می شود.
  15. گوشت را می توانید حذف کنید.
  16. می توانید گوشت را با پیاز سرخ کرده و بدون کوفته ریزه شدن (شبیه به گوشت ماکارونی) سرخ کنید.
  17. آش دوغ نباید خیلی غلظت داشته باشد و کمی از آش های دیگر رقیق تر است.
  18. فلفل آش دوغ را در صورت تمایل زیادتر می زنند و کمی تندتر مصرف می کنند که در اصل برای از بین بردن سردی دوغ می باشد.
  19. برای تزیین آش دوغ می توانید از کمی روغن و فلفل سیاه یا قرمز یا پاپریکا استفاده کنید.
  20. آش ماست نیز نوعی آش دوغ می باشد.
  21. آش دوغ در بعضی از استان ها بدون سبزی و با نعناع داغ پخته می شود.
  22. در این آش اگر از دوغ کم چرب استفاده شود دارای کالری کمی می باشد و برای افراد با رژیم کم کالری غذای مناسبی است.
  23. می توانید هنگام خوردن آش دوغ 6 حبه سیر را رنده و در نصف استکان آب جوش مخلوط کرده و به مقدار لازم به آش دوغ اضافه نمایید.این مخلوط آش دوغ را خوشمزه تر می کند.
  24. می توانید کمی شوید تازه خرد شده هم به همراه تره و گشنیز به آش دوغ اضافه کنید.
  25. استفاده از نعنا و سیر داغ برای تزیین آش اختیاری است.
  26. هرگز نباید در آش دوغ از جعفری استفاده کرد، چراکه طعم آش دوغ را به طور کل عوض می کند.
  27. همراه خوردن آش دوغ نان بربری فراموش نشود.
  28. برای درست کردن آش دوغ اصیل اردبیل ترجیحا از دوغ محلی استفاده کنید.
  29. مازندرانی ها هم آش دوغ دارند اما در ترکیب آش دوغ مازندرانی عدس و لوبیا چیتی، رشته آشی و ماست هم استفاده می شود.

نکات تکمیلی در مورد آش دوغ

آش دوغ جزو غذای محلی - اردبیل میباشد 
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30دقیقه 
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 2 ساعت میباشد .
آش دوغ را می توانید در وعده نهار - میان وعده - پیش غذا - سرو کنید . 
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار - میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 6 نفر مناسب میباشد .

 

منبع:نمناک